Goed zorgen voor je eigen zorg

Tel tot twee en ergens ter wereld overlijdt er iemand onder de zeventig aan de zgn. ‘non-communicable diseases’. Dat maakte de WHO bekend. Niet besmettelijke ziekten verwijzen naar hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Hoe zit dat in ons land? Kanker en hart- en vaatziekten zijn ook hier de belangrijkste doodsoorzaken al overlijden er wel minder mensen onder de 70 aan. Dat komt omdat de zorg en medicijnen hier beter zijn dan in minder welvarende landen.

De zorgkosten zijn wel een gigantische aderlating op het Nederlandse overheidsbudget. In 2023 gaat daar 103 miljard euro naar toe. In de toekomst is dat niet meer op te brengen, waarschuwt het kabinet. Er zal minder zorg en medicijnen zijn voor de ziekten waaraan de meeste mensen overlijden.

Zorgwekkend nieuws. Maar er is ook heel goed nieuws! De fit20 training maakt de kans dat je één van deze ziektes krijgt een stuk kleiner. Talloze onderzoeken bevestigen dit. Als je al aan één van deze ziektes lijdt dan zorgt de fit20 training ervoor dat de kans om daarvan te herstellen of er lang mee te leven vele malen groter is.

We moeten waarschijnlijk steeds meer zelf voor onze zorg zorgen. Met fit20 zorg je goed voor jezelf. Nu en later.