Waarom hardlopers fit20 moeten doen

Runnersworld is de meest gelezen informatiebron voor hardlopers. In juni stond er op de internationale website een artikel over het belang van krachttraining voor hardlopers. Strength training for runners: To run longer and faster, you have to run stronger. Yes, runners should lift weights. Zo begint het artikel.

Er zijn voor hardlopers drie redenen om krachttraining te doen lezen we: het voorkomt blessures door het versterken van spieren en bindweefsel, het helpt sneller te rennen door de neuromusculaire coördinatie en kracht te stimuleren en het verbetert hoe zuinig ze met zuurstof omgaan, de zgn. loopeconomie.

Krachttraining is daarom heel belangrijk voor hardlopers. Maar hoeveel krachttraining moet je dan doen? Vooral niet teveel zegt het artikel. Dan noemt het ‘the Dutch company fit20’ en het fit20 onderzoek dat aantoont dat één keer in de week 20 minuten effectief is om je spierkracht op te bouwen én te onderhouden. De fit20 training is dus supergoed voor hardlopers.

Het effect van krachttraining op hardlopers hebben niet-hardlopers natuurlijk ook. Bijna alle fit20-ers merken dat ze minder gevoelig zijn voor blessures, wat voor sport of beweging zij ook doen. En dat ze er veel sneller van herstellen. Ze worden zelf ook sneller. In sprintkracht als ze sporten, maar ook hun reflexen en coördinatie in het dagelijks leven verbeteren. Dat merken ze bijvoorbeeld aan een betere balans. Ze merken het ook aan het langer kunnen volhouden van wat ze doen omdat ze zuiniger met zuurstof omgaan. Langer fietsen, langer tuinieren, langer wandelen…wat je ook doet het gaat beter door fit20!